© Powered by SiteSpirit

 

Omgaan met tegenslag


"Het beste wat je kunt worden is jezelf."


True Me Coaching


Logo.jpg


Als de dingen niet gaan zoals je wilt.

Wat zogenaamd misgaat, levert vaak iets anders op. Het volgende verhaal vertel ik soms aan cliŽnten.


Ik was eens op vakantie in de franse PyreneeŽn. Op een avond aten we in een restaurant en kregen daar hele lekkere wijn. Op het etiket stond: 'Ch‚teau de Feilluns'. We vroegen aan de ober waar die te koop was en hij antwoordde: "Een paar kilometer de provinciale weg afrijden, bij de eerste kruising rechtsaf een klein weggetje in, alsmaar doorrijden dan kom je bij het dorpje Feilluns. Daar kun je die wijn kopen."
De volgende dag stapte ik met een van de reisgenoten in de auto. Wij dachten: "Die wijn halen we even, zijn we binnen een halfuurtje terug." Bij de kruising sloegen we rechtsaf, zoals de ober gezegd had. We kwamen op een ontzettend klein kronkelweggetje door een prachtig maar onherbergzaam landschap. Het weggetje werd steeds kleiner en kronkeliger en het werd steeds heter en afgelegener, maar we reden door want we dachten steeds dat we er bijna waren. Af en toe zeiden we: "Zullen we maar omkeren? Het is hier wel erg onherbergzaam en het is hier niet." Maar dan besloten we toch nog even verder te kijken.

Na een eeuwigheid, veel pittoreske uitzichten en verlaten ruÔnes in de zinderende hitte, kwamen we bezweet aan bij een piepklein, slaperig dorpje op het heetst van de dag. Het dorpje bestond enkel uit een groot dorpsplein en twee kleine straatjes. In de schaduw van de platanen scharrelden wat kippen en poezen rond. Verder was het er uitgestorven. Je hoorde geen ander geluid dan het geklater van een fonteintje, het geritsel van de blaadjes van de bomen en het gekakel van de kippen. En heel af en toe een haan.
In een van de zijstraatjes was een eeuwenoude loods van steen, daar stond een bordje op: 'Chateau de Feilluns'. Er hing ook een handgeschreven briefje: "Bij afwezigheid aanbellen bij de burgemeester, op het plein dat en dat nummer."
Wij daarheen, een groot oud huis aan het dorpsplein. Er was geen bel, alleen maar een klopper, op een grote, oude houten voordeur. Eerst een hele tijd niks, dan horen we geschuifel naderbij komen, een heel oud vrouwtje doet de deur open. "Oh ja, de burgemeester slaapt, hij doet siŽsta, en mijn dochter is in de wijngaard. Ik stuur wel iemand." Ze riep naar achteren en er verscheen een klein jongetje. Na instructies van haar holde hij weg.
Wij wachten op dat plein bij de fontein. Na een tijdje komt die dochter, en de burgemeester was inmiddels ook van zijn bed gelicht. Een kalende man met een vriendelijk gezicht en een rode neus. Met zijn allen ging het naar die loods, waar we een paar dozen wijn hebben gekocht. Omdat ze zo vereerd waren dat we naar hun dorp waren gekomen, kregen we allebei extra een gratis magnumfles met rode wijn mee. We werden door 3 mensen uitgezwaaid.

We hebben de dozen meegenomen naar Nederland en nog tot jaren daarna af en toe met elkaar een fles opengemaakt en dat was iedere keer weer een bijzonder genot. De naam van die wijn vergeet ik nooit meer.
Ik kan hier in Nederland ook naar de slijter om wijn te kopen, waarschijnlijk betere ook, maar welke denk je dat lekkerder is....?
Als de ober die avond in het restaurant had gezegd: 'die koop je hier bij de supermarkt om de hoek', hadden we een paar dagen later bij de barbecue zo'n flesje gedronken en er daarna nooit meer aan gedacht. En een hele ervaring misgelopen.


Moraal van het verhaal?

De snelste en makkelijkste weg is niet per se de leukste. Iedereen heeft zijn eigen levenspad. Voor sommigen is dat pad wat kronkeliger en onherbergzamer dan voor anderen. Maar dat levert ook vaak veel moois op. Een cliŽnt die ontslagen werd en uiteindelijk een veel leukere baan vond. Een vriendin wiens reisroute door tegenslag werd gewijzigd, waardoor ze haar huidige echtgenoot leerde kennen. Een moeilijke tijd waar je sterker uit komt en waardoor je meer hebt leren genieten van de fijne dingen. Een mooi verhaal om te vertellen. Of gewoon een extra lekkere fles wijn...


En jij?

In jouw leven is ook ongetwijfeld weleens iets anders gelopen dan je van tevoren had gedacht. En dat kun je heel jammer vinden. Als je er nu nog eens naar kijkt, kun je dan zien wat het je uiteindelijk heeft opgeleverd?
Als je dat weet kun je ook beseffen dat als er weer eens iets niet volgens plan gaat, je dat vast ook weer iets gaat opleveren. Wat, dat zal de toekomst uitwijzen...


Deze tekst mag je vrijelijk gebruiken en delen, mits je deze website als bron vermeldt.


geplaatst 13-12-2013Liesbeth Molenaars ( 13 december 2013, 19:09 )

leuk verhaal, herkenbaar: wat je aandacht heeft, leeft mee, blijft bij je.


( 02 januari 2014, 22:39 )

En die reisgenoot was ik. Ruim acht jaar later ligt de laatste fles Feilluns nog bij mij in de kast; Te wachten op een bijzondere gebeurtenis... Susanne, bedankt voor het vastleggen van deze mooie herinnering.True Me Coaching maakt gebruik van cookies ten behoeve van Google Analytics.
Klik hier voor meer informatie.
Sluiten