© Powered by SiteSpirit

 

Uit je hoofd

Twee oefeningen voor instant stressverlichting, die je overal en altijd (en onopvallend!) kunt doen


"Het beste wat je kunt worden is jezelf."


True Me Coaching


Logo.jpg


Stressverlichting in 30 seconden

Je kent het wel, het kan overal gebeuren en op elk tijdstip van de dag of nacht: stress. Piekeren. In je hoofd zitten. Op je werk, achter de computer of midden in de nacht, in je bed.
Daar zijn allemaal prachtige mindfulness oefeningen voor, die ook echt effectief zijn - zoals de bodyscan - maar daar heb je niet altijd tijd voor. Tenzij je 's nachts in je bed ligt en op je gemakje een halfuur lang je n voor n op elk lichaamsdeel kunt focussen, wil je meestal gewoon snel van die stress verlost zijn.
Deze twee oefeningen heb ik speciaal ontwikkeld voor mensen die het heel druk hebben of gewoon snel door willen. De eerste kun je in 30 seconden doen, de tweede duurt 1 a 2 minuten.
Je kunt ze altijd en overal doen: achter je bureau, in de lift, in de rij voor de kassa bij de supermarkt, tijdens een saaie vergadering, in de file. En het mooiste is: je kunt ze doen zonder dat iemand er wat van merkt! Want er is helemaal niks aan je te zien.
Geniet ervan en laat me weten hoe je het hebt ervaren.


Oefening 1: in 30 seconden uit je hoofd

Stel je voor dat je buik een ballonnetje is dat zich automatisch opblaast zodra je inademt en als vanzelf weer leegloopt wanneer je uitademt. Je hoeft zelf niets te doen, je hoeft het je alleen maar voor te stellen terwijl je in- en uitademt. Voel hoe je buik beweegt terwijl je dit doet.
Doe dit gedurende 3 in- en uitademingen. Als je snel ademt of heel gestresst bent, doe je het 5 keer.
Terwijl het ballonnetje nu vanzelf doorgaat, stel je je voor dat bij elke inademing zuurstofrijk bloed sroomt naar je voeten, helemaal tot je voetzolen. Als je goed oplet, kun je je voetzolen wellicht zelfs een beetje voelen tintelen. Drie ademhalingen.
Keer daarna met je aandacht terug in het hier en nu. Luister naar de geluiden, zie wat er te zien is en ga verder met wat je te doen hebt.


Oefening 2: In 2 minuten ontspannen, uit je hoofd en verkwikt

Doe de eerste twee stappen van de vorige oefening
Wiebel met je tenen en probeer ook eens je grote teen en de andere tenen afzonderlijk te bewegen. Eerst links, dan rechts.
'Wandel' nu in gedachten omhoog via je onderbenen naar je knien. Kijk eens of je op de een of andere manier je knie kunt bewegen; eerst links, dan rechts.
Ga met je aandacht verder naar boven via je dijen naar je zitvlak. Als je zit, ga dan heel subtiel eerst een klein beetje meer op je linkerbil zitten en vervolgens op je rechterbil. Als je staat, plaats dan eerst je gewicht wat meer op je linkerbeen en vervolgens op je rechterbeen.
Ga weer gewoon recht staan of zitten.
Ga verder naar boven met je aandacht, langs het ballonnetje in je buik en bemerk of het er nog zit. Kijk wat er gebeurt met de rest van je romp als je in- en uitademt.
Trek je schouderbladen naar elkaar toe, waardoor je vanzelf je borst een beetje naar voren duwt. (Dit heeft als bijkomend effect dat je je sterker voelt, meer zelfvertrouwen krijgt.)
Trek je schouders omlaag.
Slik.
Wandel met je aandacht langs je bovenarm naar beneden, via je elleboog naar je hand. Beweeg je vingers op een manier die jij prettig vindt. Eerst links, dan rechts.
Ga met je aandacht weer omhoog, naar je kaken. Als je merkt dat je aan het klemmen bent, laat dan je onderkaak een klein beetje naar beneden hangen en trek hem een klein beetje in, terwijl je je mond gewoon dicht houdt.
Facultatief: Kijk of je met je neusvleugels kunt wiebelen, of met je oren. (Je hebt van die mensen die dat kunnen, ik kan met mijn neusvleugels bqewegen maar niet met mijn oren.) Deze stap mag je eventueel overslaan (...maar je gaat je er wel lichter en vrolijker door voelen).
Haal nog even diep adem en keer weer met je volle aandacht terug in het hier en nu. Luister naar de geluiden, zie de dingen om je heen en ga weer over tot de orde van de dag.


Deze oefeningen mag je vrijelijk gebruiken en delen, als je deze website als bron vermeldt.
Graag lees ik wat je ervaringen zijn!


geplaatst 6-12-2013Irene Streefkerk ( 21 december 2013, 11:16 )

Via mijn zus (Yvonne de Vries) kwam ik op je site uit. Ik ga het zeker een keer proberen de stressverlichting in 30 sec. Als ik de oefening heb gedaan, zal ik je mijn ervaring laten weten. Tot zover bedankt ! IreneTrue Me Coaching maakt gebruik van cookies ten behoeve van Google Analytics.
Klik hier voor meer informatie.
Sluiten